3 skvělé triky pro Vaši kuchyni

Úvodní foto zdroj: Getty Images
Pokud ve Vašem domově existuje místnost, která by měla být doopravdy uspořádaná, pak je to rozhodně kuchyň. Jistě, některým z nás se sice při vyřčení slova "nepořádek" vybaví spíše rozházený botník, následky ranního výbuchu v šatní skříni, nebo určitá zátiší v koupelně - bezpochyby každý z nás však potřebuje, aby právě v kuchyni měla každá věc své dané místo.
Nejen, že jsou zde uloženy všechny pokrmy a suroviny pro jejich přípravu, aby Vám však všechny ty činnosti kolem nepřidělávaly zbytečně více času, než je nutné, musíte přesně vědět, co kde najdete. A ať už se řadíte k zastáncům metody Marie Kondo, anebo nedokážete na poličce uspořádat ani kořenky, máme pro Vás několik jednoduchých triků, které Vám organizaci kuchyně značně usnadní.
TIP: pokud jste se ještě nesetkali se jménem Marie Kondo, nebo stejnojmennou metodou, jak zkrotit nepořádek v každém domově, pokračujte na náš starší článek: Navždy uklizeno a dozvíte se víc!
1. Ukládejte vertikálně
Vál a plechy na pečení, podložky, zapékací mísy, všechna kuchyňská prkénka, nebo klidně servírovací tácy a podnosy - to všechno jsou předměty, které dokáží úložný prostor potrápit stejně, jako Vás, když je zrovna potřebujete. Zpravidla totiž často hledáme právě ten kousek, který se nachází úplně dole, nebo pod něčím křehkým.
Řešením je neskladovat tyto pomocníky horizontálně - tedy skládáním jednotlivých kousků naplocho na sebe, ale místo toho zvolit jakousi obdobu "kartotéky" a ukládat plechy a prkénka tzv. "na výšku," jako gramofonové desky.
Vyhraďte si v kuchyňské skříňce prostor pro vertikální uložení všeho, co spadá do této kategorie a uvidíte, o kolik bude výsledná manipulace snazší. Rozdělení libovolné skříňky na jednotlivé kóje dosáhnete celkem jednoduše: s použitím organizátorů, nebo výrobou pevných příček - svépomocí. Můžete použít dřevo, plast, či sololit - nebo kterýkoliv jiný, pevnější materiál.
2. Mějte vše potřebné pohromadě
Spousta z nás skladuje v kuchyni věci tak nějak podle toho, jak jsou velké, nebo podle jejich druhu: talíře a misky k sobě, sklenice a hrnky do horní skříňky, hrnce samozřejmě tam, kam se vejdou... Někdy je toto řešení ale hodně neefektivní.
Zkuste to jinak. Neřešte typ, ale účel. Snídáte doma? Mějte věci, které používáte nejčastěji, pěkně pohromadě! Cereálie, müsli, nebo třeba instantní kaše, spolu s miskami a dalšími přísadami - vše v jedné polici. Pokud jste milovníky kávy, či jiných, horkých nápojů, vytvořte si koutek, kde budete mít vše pohromadě - přísady, hrnky a sklenice, malé lžičky, kapsle, sladidla, filtry a sítka... Už rozumíte?
Nejen, že tím můžete své kuchyni dodat více osobitosti a originálnosti, ale usnadníte si tak každou další přípravu. Nápojový koutek může být součástí kuchyňské linky, v blízkosti dřezu, nebo může stát zcela mimo - na samostatném stanovišti (stolku, nebo třeba polici). Rozhodně se nemusíte omezovat jen na horké nápoje - jeho součástí mohou být také lahve na vodu, proteinové shakery, termo hrnky a termosky.
Pokud rádi pečete, není od věci uvolnit pro tento účel samostatnou skříňku, nebo hlubší zásuvku, kam spolehlivě srovnáte nejen formy, ale také jednotlivé přísady, zdobení a veškeré další propriety. A jestliže máte děti - ať už malé nebo velké, bude se Vám hodit regulérní dětský koutek, kam s přehledem umístíte všechny lahve, přesnídávky, sladkosti, svačinky, svačinové boxy, nebo dětské nádobí.
Podobným způsobem se dá sjednotit téměř cokoli. Záleží na Vašich potřebách a zvyklostech.
3. Využijte "slepá místa"
V každé kuchyni se najdou.. rohy a temná zákoutí, která zůstávají Vaším očím po většinu času skryta (a s nimi i jejich potenciál). Jakákoli možnost ulevit kuchyňské pracovní desce se však počítá. Spousta volného místa se najde přímo v kuchyňských skříňkách - třebaže se Vám na první pohled mohou zdát naplněné. Začít můžete samozřejmě s rozličnými stojany (otočnými, stohovatelnými atd.), nebo organizéry - a to nejen v šuplících. :) Pomohou Vám právě v případech, kdy je úložný prostor příliš vysoký a díky tomu zůstává z poloviny nevyužitý. Důmyslně lze využít také vnitřní stranu dvířek - pokud zde po uzavření zůstává prostor, umístěte na ně další úložné boxy!
Spousta místa se najde i mimo ně. A nemusíte hned vrtat do drahých obkladů, i když závěsné tyče jsou fajn. Opět se nabízí možnost využít stojany, nebo malé, policové regály. Pokud je Vaše spíž, nebo potravinová skříň úzká, ale hluboká, vsaďte na podlouhlé kontejnery, nebo košíky, které toho hodně pojmou a snadno je vysunete - podobně, jako šuplíky.
Zaměřte se také na rohy místnosti, boky horních i spodních skříněk: vejdou se tam alespoň malé poličky, závěs pro kuchyňské utěrky, nebo snad nástěnka na vzkazy, či nákupní seznam? Čistotu se Vám mnohem snáze podaří udržet v případě, že kuchyňská linka zůstane prázdná.
Co dodat? Rozhodně se před tím, než se pustíte do samotného vylepšování, pusťte také do třídění a pořádně v kuchyni ukliďte - především ve smyslu zbavení se věcí, které nepoužíváte, nebo již nepotřebujete. Každý centimetr navíc se hodí!
Samozřejmě je možné si pořídit novou kuchyni na míru, se všemi možnými i nemožnými vychytávkami - zkrátka přesně podle Vašich potřeb. Ve většině případů ale na spoustu věcí přijdeme až časem a tak
stačí pracovat s tím, co už máte - jen trochu lépe. :)
Doporučujeme | Chytré doplňky do kuchyně:
Závěsné police do kuchyně výška 60 cm
Šířka 30 cm, výška 60 cm, hloubka 30 cm. Otevřená skříňka se třemi policemi vhodná k umístění na kraj kuchyňské linky. Otevřený regál v nabídce v bílé matné barvě.
Vestavný odpadkový koš
Vestavný koš na separovaný odpad. Vhodný k zabudování do spodních kuchyňských skříněk s šířkou 40 cm. Dvě samostatné nádoby. Objem 2 x 20 l. Plně vysouvací mechanizmus na kuličkových...
Závěsná skříňka do kuchyně - šuplík
Šířka 40 cm, výška 13 cm, hloubka 31 cm. Šuplík do kuchyně v barevném dekoru Dub lancelot. Zásuvka se systémem tichého zavírání.