Vybíráme jídelní stůl

V tomto článku se zaměříme na jeden z nejdůležitějších prvků v interiéru – jídelní stůl. Místo, kde se setkávají nejen členové domácnosti, ale i širší rodina a přátelé. Právě proto je jeho výběr tak klíčový a mnohdy i náročný. Rozhodli jsme se, že Vám s tímto nelehkým úkolem poradíme a rozebereme si, co všechno lze při výběru jídelního stolu zohlednit, z čeho můžete vybírat a jaká je nejlepší varianta.
Pro začátek si připravte papír a tužku, jelikož v článku zazní hned několik užitečných rozměrů. Pomohou Vám vyhnout se při výběru častým chybám.
K čemu jídelní stůl využíváte
Nejprve se zaměříme na aktivity, které u stolu probíhají. Ačkoliv slouží primárně ke každodennímu stravování, často je kuchyňský stůl oblíbeným místem také pro vypracovávání domácích úkolů, provizorní domácí kanceláří, prostorem pro zdobení čerstvě upečených dortů a cukroví, nebo centrem dění při pořádání oslav s rodinou, či přáteli. K tomu všemu je potřeba stůl přizpůsobit.
Dále nesmíte zapomenout ani na výzdobu. Pokud rádi dekorujete plochu stolu květinami nebo jinými doplňky, automaticky počítejte s většími rozměry než se doporučuje.
Kam ho umístit
Z hlediska dispozičního řešení je samostatná kuchyně a jídelna spíše minulostí. V moderních domech a bytech se dává přednost spíše otevřenému obytnému prostoru - kuchyni a jídelním koutem v jedné místnosti, případně volně navazující na obývací pokoj.
Počítat se musí i s průchodností kolem židlí. Aby židle bylo možno pohodlně odsunout, doporučujeme přičíst k rozměrům stolu dalších 70-75 centimetrů, pro snadnou průchodnost kolem stolu (v místě, kde nestojí židle) potom dalších cca 35 centimetrů.
Pokud zařizujete v otevřeném prostoru s obývacím pokojem, pak by nebylo vhodné, abyste s jídlem cestovali přes celý pokoj až do druhého rohu. Umístění blíže ke kuchyňské lince bude pohodlnější, avšak pokud je hodně využívaný (i více způsoby než jen k jezení), není od věci posunout ho i do prostředí obýváku. Zkrátka ani moc, ani málo – zlatá střední cesta spojí obě dvě zóny a vznikne tak pomalý přechod.
Jídelní stůl můžeme umístit buď do prostoru, nebo ke zdi. První varianta je proveditelná jen ve velké místnosti, která si může dovolit „plýtvat“ s místem. V menších domech či bytech se často setkáte s variantou stolu přisunutého ke zdi. Přestože může dojít k odebraní místa v čele, vždy lze stůl odsunout a pro mimořádné oslavy přidat židli pro návštěvy.
Při volbě místa uvažujte například i o denním světle a orientaci oken na světové strany. Ráno dokáže slunce nabít energií a zlepšit náladu, avšak oběd pod útokem přímého slunečního světla může být velice nepříjemný. | Zdroj: Pexels
Rozměry samotného místa pro stravování i celkové plochy desky
Dostáváme se ke klíčové části. Na rozměry jídelních stolů najdeme i normy a studie. Nespočet čísel, ve kterých by se jeden nevyznal. Ale nemějte strach, vše jsme to pro Vás přehledně sepsali:
Jak velký prostor potřebuje kolem sebe jeden strávník se odvíjí i od tvaru stolu. Začněme tedy obdélníkem a čtvercem.
Norma uvádí jako minimální rozměr potřebný pro jednoho strávníka 60×40 cm, tzn. 60 centimetrů šířky a 40 od hrany stolu k jeho středu. Jako komfortní je uváděna velikost 75×45 cm. Při této volbě se nemůže stát, že budete namačkaní jeden na druhého a z poklidné večeře se stane nepříjemné pošťuchování lokty. Pokud často pořádáte společenské sešlosti, tak počítejte spíše s rozměrem 80×45 cm na jedno místo u stolu.
Šířku stolu najdeme v normách rozdělenou i podle počtu osob:
- 2 osoby začínají s minimální šířkou 60 cm, normální 70 cm a optimální 90 cm
- U 3 osob narůstá číslo na 75 cm uvažované v minimální míře
- čtyřčlenná domácnost by měla mít minimální plochu jídelního stolu 110×75 cm, optimální 120×100 cm a ideální 130×104 cm
- Pro 6 osob, kdy jsou dvě místa obsazeny v čelech stolu je minimální rozměr 140×90 cm, pro dvě trojice sedící naproti sobě pak minimálně 160×90 cm. K pohodlné stolování bez pocitu stísněnosti však volte radši komfortní rozměry 180×90 cm nebo 200×100 cm
Jinak je to u kulatých stolů, který při velkém počtu členů rodiny spíše překáží a jeho plocha nebývá dostatečně využita, i když jeho tvar působí efektivním dojmem:
- Pro jednu až dvě osoby je minimální průměr plochy stolu 75 cm
- U dvou až tří je doporučený průměr mezí 85-95 cm
- Průměr u plochy stolu využívající 4 osobami je potom 110 cm
- S každým místem je třeba připočítat cca 12-15 cm k průměru
TIP: Uváděny jsou minimální, optimální a komfortní rozměry. Minimální představují míry, pod které bychom neměli klesnout, optimální zaručují, že u stolu bude dostatek místa pro každého člena, ale až komfortní mohou nabídnout opravdový prostor.
Rozkládací stoly jako možná alternativa
Příhodným řešením do malého interiéru nebo občasným rodinným sešlostem může být rozkládací jídelní stůl. Jednoduchá mechanika Vám umožní rychlou proměnu z malé čtvercové desky pro 4 osoby na obdélníkový stůl pro 6 osob. Přidání dvou míst u stolu bývá nejčastější a není zvykem, aby bylo možno místo u stolu zdvojnásobit na 8.
Dalším způsobem, jak můžeme rozložit stůl je přidáním středové části. Desky tvořící základnu stolu se po kolejnicích posunou do stran a Vy jen vyplníte prázdný prostor přiloženým dílem. Tento způsob je o něco složitější, ale nabízí poněkud stabilnější řešení.
Ať už se rozhodnete pro jednodušší rozkládání stolu nebo větší plochu stolu až pro 8 osob, obě varianty najdete v mnoha dekorech i na našem e-shopu. | Produkty na obrázku: čtvercový stůl Manke, obdélníkový stůl Oktes
Potřebná výška jídelního stolu
V případě výšky už se musíme orientovat i podle židlí, které volíme. Mezi spodní plochou stolu a horní plochou sedáku by mělo být okolo 25 až 30 centimetrů. Pakliže vybíráte stůl s lubem (podpůrnou deskou vysokou cca 10 centimetrů, připevněnou kolmo ke spodní straně stolu) měla by výška od podlahy k horní hraně lubu dělat okolo 65 cm.
Možné materiály
A nyní už pryč od čísel, jdeme se zaměřit na vzhled! Nejoblíbenější a nejvíce používané je nekompromisně masivní dřevo. Jeho odstíny a jednoduché kombinování se zbytkem interiéru z něj tvoří favorita číslo jedna. Pokud tuto variantu zvolíte, doporučujeme vybírat především jednolité kusy bez mnoha zářezů do kterých by se mohlo zanášet jídlo a další nečistoty.
Dřevo dělíme na:
- měkké: smrk, jedle, borovice, topol, lípa
- středně tvrdé: jasan, dub, modřín, ořech, bříza
- tvrdé: habr, akát
U měkkého dřeva je však třeba dát si pozor na vrypy, které se mohou objevit při mechanickém opotřebení. Celkově o dřevo musíme pečovat například nátěrem oleje nebo laku. Stačí jednou za rok nebo dva přetřít napuštěným hadříkem a máte vystaráno. U oleje je potřeba častější nanášení, na rozdíl od laku se ovšem nemůže stát, že by lepil, doporučujeme tedy spíš tuto možnost.
Laminát je hned druhým na stupni vítězů. Směs pilin, papíru a lepidla můžete znát pod spoustou zkratek, které odlišuje použité plnivo. Deska pokrytá dýhou, nebo jiným materiálem, připomínající dřevo je příjemnou alternativou, která Vám ušetří peníze i starosti. Ve srovnání se dřevem hrozí u lamina mnohem menší riziko poškození, nebo trvalého ušpinění desky stolu. Pozor však na ochranu hran – nejdelší životnost, ochranu a skvělý vzhled poskytnou ABS hrany.
Pokud chcete vytvořit "wow efekt," naprostá designovka je tvrzené sklo. Průzračná deska stolu nejčastěji spolupracující s kovovými nohami může působit chladně, do moderního interiéru ovšem zapadne bez problému. Velkou nevýhodou je nepraktičnost. Na skle jdou lehce vidět otisky rukou, drobky nebo kolečka od skleniček. Pokud se pro tento materiál přece jen rozhodnete, rozmyslete si dobře, zda jste ochotni obětovat tolik času na péči o jediný kus nábytku. Na druhou stranu - v některých případech je možná lepší mít nečistoty na očích, co myslíte?
Čím dál populárnější začíná být plast. Jeho vrcholnou dobu si většina z nás pamatuje v 70. letech minulého století, kdy z plastu bylo prakticky vše, co se dalo. Několik jeho použití bylo na ústupu, nyní se však vrací hned v několika podobách. Levný plast bychom nedoporučovali – rychle se opotřebuje a popraská. Z průmyslově tvrzeného plastu můžeme najít některé velmi zajímavé kousky, co se tvaru týče. V tom je plast jednoduše nepřekonatelný. Zábavné barvy a nápadité řešení tak jsou hlavní předností této varianty.
Vzhledem k rostoucímu zájmu o ekologii stoupá i výroba z recyklovaného plastu. Barevné kousky lisované do tvaru desky vytváří neobvyklou parádu a pro nadšence za lepší zacházení s naší planetou je to skvělá příležitost, jak přispět ekologii.
Kámen, podobně jako sklo, je někdy studený a fádní. Správně stylizovaný interiér však dokáže perfektně doplnit. Hlavním mínusem je jeho cena, proto ho v běžné domácnosti příliš nevyužijeme.
Tvary desek stolů
Toto téma se točí okolo čtverce, obdélníku, kruhu a elipsy.
- Čtverec najdeme především v malých prostorách pro 2 až 3 osoby z důvodu spotřeby prostoru.
- Stejně tak funguje i kulatý stůl. Pro ušetření místa je možná ještě lepším adeptem než čtverec, díky absenci rohů.
- Nejčastěji najdeme využití obdélníkového tvaru, který dokáže usadit až 8 osob a působí na nás tak nějak nejpřirozeněji.
- Extravagantním kouskem do jídelny je pak eliptický neboli oválný stůl. Jeho plná krása vynikne především ve velké místnosti.
Výběr noh a podnoží
Z pohledu stability více vyhoví čtyři nohy na okrajích desky nejčastěji ze dřeva nebo kovu (kovové nohy jsou k sobě svařeny nebo montovány, tvoří samostatnou nosnou konstrukci, na kterou je deska položena, případně připevněna). Obměna této klasiky mohou být spojené kovové podnože, tvořící rám v čele stolu, avšak tady musíme promyslet umístění židlí, jelikož kolmo na stůl v případě tohoto řešení nebude možnost jejich zasunutí.
Stylovější centrální noha nabídne bohatější nabídku řešení jak tvaru, tak i designu. Ovšem při umístění těžké věci (například nákupu) na prázdný stůl může dojít k jeho překlopení - jeví se tedy jako dosti nepraktický. Pokud se pro tento model rozhodnete, dbejte na kvalitu provedení a správné vyvážení.
Designová třešnička nebo nenápadný doplněk?
U jídelního stolu se musíme rozhodnout, zda má fungovat jako ozdoba místnosti nebo spíše splývat se zbytkem vybavení. Pomoct může i jako rozdělovací prvek mezi kuchyní a obývacím pokojem, jak již zaznělo výše.
Obecně by barevné řešení stolu mělo ladit se zbytek místnosti, zvláště potom dřevěné tóny, které se navzájem nesmí bít. Jiný způsob řešení je udělat ze stolu tak trochu "pěst na oko" - samozřejmě v dobrém slova smyslu. Neokoukaný vzhled a neobvyklá volba barvy vkusně doplněná hodícími se židlemi dá za vznik osobitému solitérovi. Myslete však na to, že v místnosti by neměly figurovat více, než 4 hlavní materiály.
Nakonec je nejdůležitější praktická stránka věci – bytelnost, životnost jídelního stolu a snadná údržba. Na to je potřeba při výběru myslet především.
O výběru jídelního stolu již víte vše podstatné. Věříme, že s pomocí těchto informací najdete
ten pravý jídelní stůl i do Vašeho domova.
Doporučujeme | Jídelní stoly:
Rozkládací stůl do jídelny Sirene
Délka 118 - 158 cm, šířka 75 cm a výška 76 cm. Jídelní rozkládací stůl v dekoru dub sonoma. Klasické linie v oblíbeném provedení dubu sonoma.
nebo ihned k odběru
Jídelní stůl se skleněnou deskou Lennox
Délka 119 cm, šířka 65 cm a výška 75 cm. Moderní stůl do jídelny se skleněnou deskou a kovovými nohami. Police pod deskou stolu zajistí dostatek odkládací plochy. Pevné nohy z nerezové...
Jídelní stůl ovál Charlo rozkládací
Rozměry desky 160/200 x 80 cm, výška 76 cm. Moderní jídelní stůl rozkládací. Oválný stůl do jídelny dostupný v mnoha dekorech. Nohy stolu s bukového masivu.