Nápady pro malé kuchyně

Paneláková kuchyně, malá, titěrná, mini kuchyně - je jedno, jak ji nazýváte. Naše rady, tipy a nápady jsou sice zaměřeny primárně na tyto - na své si však přijde každý, kdo potřebuje věci lépe uspořádat, zorganizovat a udělat v nich (nebo v kuchyni) jednou pro vždy pořádek.
Žádný prostor není nafukovací. Zvláště pak ten, na který klademe tak vysoké nároky - se všemi těmi kuchyňskými pomocníky, roboty, nádobím, surovinami pro přípravu jídel, kořením a tak dále. Existuje celá řada chyb, kterým se můžete vyhnout a i kdybychom ušetřili jen minimum místa, mohou nám pomoci také v jiných ohledech - například usnadnit budoucí úklid.
Pořádek
A úklidem rovnou začneme. Pořádek je pro malou kuchyň a její údržbu naprosto nezbytný. Všechny elektrospotřebiče, které nepoužíváte několikrát denně (třeba rychlovarná konvice), z linky ukliďte. Stejně tak všechny další, zbytečné předměty. Některé kuchyňské roboty, toustovače a kávovary sice mohou vypadat stylově a pokud Vám ladí se zbytkem interiéru, mohou jej skvěle doplnit, avšak u malých kuchyní jsou podobné "dekorace," navíc umístěné na už tak maličké pracovní ploše opravdu zbytečným luxusem. Pokud hodně a často vaříte, oceníte v praxi naprosto jiné vlastnosti kuchyňské linky, než že na ní retro vaflovač hezky vypadá. :)
Kávovar můžete umístit na samostatný stolek stranou kuchyňské linky, pro chlebník najdete místo ve spíži, nebo v kuchyňské skříni, kuchyňské utěrky se dají zavěsit, nebo uchovávat uvnitř skříněk, spolu s dalšími čistícími prostředky. Co nepoužíváte, bez milosti vyhoďte, nebo darujte. Co používáte málo, uložte do skříněk, nebo jiných úložných prostor.
Jestliže Vám kuchyňské skříňky nestačí, pořiďte si malou komodu, jako příborník a umístěte ji v blízkosti jídelního koutu, či stolu. Nejen, že Vám poskytne úložný prostor pro příbory, kořenky, stolní dekorace, prostírání apod., můžete do něj uložit také ubrusy, sezónní předměty (vánoční svícen, věnec apod.), utěrky, nebo vázy na květiny, které zrovna nepoužíváte.
Zdroj: Pinterest
Ukládejte chytře
Úložné prostory jsou všude tam, kde máme málo místa, obzvláště důležité. Pokud je totiž dokážete správně využít a dobře si rozvrhnout, co kam uložíte, může se Vám podařit celé kuchyni a kuchyňské lince významně odlehčit. A vzdušný prostor vypadá větší.
Pro malé kuchyně je nejlepší ukládání směrem nahoru. Využijte celou výšku stěny! Vzhlédněte: jsou-li horní kuchyňské skříňky malé a nad nimi zbývá ještě zbytečně nevyužitý metr volného prostoru, pak jím plýtváte - a to je škoda. :) Proberte se obsahem každé kuchyňské skříňky - roztřiďte, co potřebujete a co nikoliv. V malých kuchyních opravdu není místo pro skladování dvaceti talířů, když jste doma čtyři - třebaže jsou po babičce, nebo 'by se jednou mohly hodit'. Pokud na nich přesto lpíte, najděte jim místo v krabici - ve spíži, nebo sklepě. Vycházejte z toho, pro kolik lidí a jak často vaříte. Jestliže máte ještě stále uschovaný tlakový hrnec, nebo ten na mléko, se dvěma plášti - ale už si nemůžete ani za mák vzpomenout, kdy se v nich vařilo naposledy, pak je opravdu nepotřebujete.
Jakmile vyberete jen to, co skutečně upotřebíte a je třeba mít tyto věci po ruce a v kuchyni, přejděte k rozdělení na jednotlivé druhy - a najděte jim nové místo, pěkně pohromadě. Hrnce skladujte u sebe, poklice hned vedle, pánve můžete stohovat a stejně tak talíře, hrnky a sklenice. Většinou stačí mít od každého druhu jednu sadu. Přeberte, co je nefunkční, kde chybí úchyty, co je rozbité, nebo už nějakou dobu neodpovídá reprezentativní a zbavte se toho, nebo postupně nahraďte novými kousky, co Vám ještě navrch udělají radost!
V posledních letech získávají na oblibě otevřené horní skříňky nebo police - ty jsou, zvláště pro malé kuchyně, učiněným požehnáním, protože do nich uložíte často mnohem více předmětů, než do klasických skříněk. Pořiďte si schůdky a úplně nahoru uložte to, co používáte nejméně - až po předměty, které naopak potřebujete mít po ruce, na úplně nejnižších příčkách. Otevřenost polic Vás ostatně přiměje více přemýšlet nad tím, jestli je ve Vaší kuchyni místo pro poškozené, rozbité, či jinak nevyhovující věci, když je budete mít na očích. Zapomeňte už na to, že máte hrnky a sklenice pro návštěvy a pro Vás. I Vy si zasloužíte krásné věci, zvláště, když už jsou, v posledních letech, tak snadno i cenově dostupné.
Jestliže máte horní skříňky a nemíníte se jich vzdát, využijte i prostor nad nimi - pořiďte si třeba pěkné, úložné boxy, či dózy z hladkého materiálu a do nich umístěte to, co příliš často nepoužíváte - nebo přebytečné nádobí pro hosty. Také sezónní záležitosti (vykrajovátka na cukroví, formy na zmrzlinu nebo led, pečící formy - vejdou-li se do boxů, apod.) Předměty v nich se Vám nikam neztratí a pořád budou po ruce, avšak bez toho, aniž by zabíraly místo v lince důležitějším věcem.
Multifunkční spotřebiče a vybavení
Jestliže jste ve fázi, kdy se teprve chystáte zařizovat malou kuchyň, nebo se Vám blíží rekonstrukce, zajímejte se také o možnosti vestavných spotřebičů a těch, které kombinují hned několik funkcí v jednom. Dávno už neplatí, že trouba, která umí zároveň péct dorty a ohřívat jídlo díky mikrovlnám, nedělá ani jedno dobře. Pokud nepečete vůbec - troubu si nepořizujte, stačí Vám varná deska, nebo malý sporák. Jestliže vaříte jednoduše a většinou jen v jednom, nebo dvou hrncích současně, zkuste do své kuchyně zvolit sporák či varnou desku jen se dvěma plotýnkami.
Stejně tak zvažte, zda je nutné pořizovat si myčku, pokud žijete jen s partnerem, máte malé děti, vaříte málo a nestolujete společně. Ve spoustě domácností čekají talíře a další nádobí v myčce i dva dny, než se podaří ji vůbec naplnit a má smysl ji zapínat. Místo toho se raději naučte málo znečištěné nádobí, talířky či hrnky ihned opláchnout, nebo umýt - a budete mít po starostech.
Na dřezu naopak nešetřete. Pořiďte si velký dřez a neumisťujte ho v malé kuchyni do rohu - ušetříte si tím spoustu nervů. Namísto toho se podívejte po dřezu s odkládací plochou (která může sloužit nejen jako odkládací prostor, ale například pro umístění ještě horkého nádobí, které chcete odstavit ze sporáku) a dostatečně velké přídavné desce, kterou dřez zakryjete po čas přípravy, kdy jej nepotřebujete - dá se na něm docela pohodlně krájet. Některé dřezy jsou dokonce vybaveny speciální výsuvnou deskou pro tento účel, dle našich zkušeností však bohatě poslouží větší kuchyňské prkénko. Stejným způsobem se dá rozšířit pracovní plocha také o varnou plochu nebo sporák.
Nejen pro malou kuchyň je zcela nezbytným prvkem odsavač par. Vždy dejte přednost tomu vestavnému, na který se vejde ještě skříňka, či police - jestliže máte ten klasický, komínový, zvažte jeho výměnu a zjistěte si, co obnáší.
Využijte prostor na maximum
Jestliže máte zbytečně mnoho prostoru mezi pracovní deskou a horními skříňkami - využijte ho! Opatřete jej háčky, závěsnou tyčí pro vařečky, obracečky a naběračky, malými poličkami pro cukřenky apod. Kombinujte více těchto prvků.
Existuje také spousta pořadačů do zásuvek, které šetří místo a drátěného programu, který uskladní skladování a využívá často nedoceněné prostory - například zadní stranu spodních dvířek.
Pokud máte opravdu málo prostoru v dolních skříňkách, rozlučte se se skrytým košem - raději si pořiďte takový, který se nebudete stydět umístit v blízkosti dřezu nebo pracovní plochy, kde čistíte například zeleninu, nebo kamkoliv poblíž kuchyňské linky. Jestliže třídíte odpad, skladujte ho jinde (ve sklepe, v garáži, ve spíži). Přímo v kuchyni mějte jen košíky na malé množství, které často vynášejte.
Pracujte s dispozicí své kuchyně! Protáhněte pracovní plochu až na okenní parapet, využijte niky pro hlubší police, nebojte se atypických řešení na míru a podobně.
Stůl můžete použít sklápěcí nebo výsuvný, malý - jen pro dva, nebo zkombinovat kuchyňskou linku, či ostrůvek s barovým pultem.
Čarujte s optikou
To, jak na nás věci okolo působí, má bezesporu také velký vliv na to, jak se nakonec v takovém prostoru cítíme. Pro malé kuchyně existují nepsaná pravidla, která obecně platí pro všechny malé, úzké, nebo jinak stísněné prostory:
- světlý nábytek v decentních barvách
- jednoduché tvary, vzory, hladké povrchy
- ne masiv ani rustikální styl - obojí většinou vyniká robustním provedením, reliéfy apod.
- nástěnné police působí mnohem vzdušnějším dojmem, než uzavřené skříňky
- pokud Vás nudí jednobarevné kuchyně, volte vždy tmavší spodní skříňky, a ty horní světlé, nebo bílé
- lesklé povrchy mají také tendenci zvětšovat prostor, protože se v nich do jisté míry odráží okolí - kovové spotřebiče, úchytky, lesklé provedení nábytku, dekorace apod.
A nakonec, poslední rada na závěr zní: nezoufejte. Třebaže je Vaše kuchyň malá, vždy ji lze nějakým způsobem vylepšit, nově uspořádat a
využít to nejlepší, co máte k dispozici.
Doporučujeme | Malé kuchyně
Malá kuchynská linka 120 cm Tera
Rovná kuchynská linka Tera čierno-biela leská farba so 4 skrinkami. Vyberajte z dvoch modelov úchytiek a varianty s možnosťou LED osvetlenia. Šírka 120 cm. Korpus v bielej farbe.
Kuchyňa dub sonoma Kalifornia 160 cm
Šírka 160 cm. Priama kuchynská linka Kalifornia v obľúbenom dekore dub sonoma. K dispozícii je 6 kuchynských skriniek. Kuchynské úchytky sú ponúkané v dvoch modeloch - možnosť výberu. LED...
Rovná kuchynská linka šedá 180 cm HULK
Šírka 180 cm. Sivá kuchyňa s matným korpusom a dvierkami v šedom lesku. Kuchynská zostava sa skladá zo šiestich skriniek s možnosťou ľavého aj pravého otvárania dvierok s bielym interiérom a...
Nabízíme též rohové kuchyně.